Știri|

Proiecte europene Manastirea CasinUn proiect european, derulat prin programul PHARE 2006, care a inceput in anul 2007, va fi finalizat cu succes zilele acestea, in comunele Casin si Manastirea Casin. Proiectul se refera la colectarea selectiva a deseurilor si a presupus construirea a 47 de platforme betonate, de cite 15 metri patrati, pe care se vor amplasa cite 4 eurocontainere de 1.100 de litri, pentru gunoi menajer, sticla, plastic si hirtie. In total,s-au achizitionat 188 de eurocontainere, precum si doua autocompactoare.

Prin intermediul proiectului au mai fost finantate si alte activitati, cum ar fi serviciile de promovare, instruirea personalului, auditul si altele, iar valoarea totala a acestui proiect s-a ridicat la 340.000 de euro, din care 10 % a fost contributia celor doua consilii locale din Casin si Manastirea Casin.

Pentru efectuarea activitatii de colectare a deseurilor, s-a infiintat un serviciu propriu in cadrul Asociatiei IntercomunitareCasin –Manastirea Casin, cu 6 salariati, dintre care un sef de serviciu, doi soferi, un ajutor de sofer, un mecanic si un paznic.

“A mai ramas de semnat doar contractul cu depozitul de deseuri de la Bacau sau de la Adjud, unde vom transporta gunoiul, instruirea personalului a inceput de azi, la Primaria din Manastirea Casin, iar la sfirsitul saptaminii viitoare vom amplasa eurocontainerele pe platforme, urmind ca pe 2 august sa trecem la lucrul efectiv in teren –ne-a precizat Gabriel Apreotesei, primaruldin comuna Manastirea Casin.

Pina acum, faceam colectarea gunoiului cu o firma privata, care reusea sa stringa maxim 30 % din cantitatea totala de gunoi, in timp ce acum, avind platforme distribuite uniform pe tot teritoriul celor doua comune, vom colectaun procent mult mai mare de deseuri, ceea ce ineamna un mare pas calitativ pentru protectia mediului.

Alt beneficiu al proiectului este taxa mai mica pe care o vom stabili pentru cetateni. Inainte, taxa era de 17 lei de gospodarie, iar acum va fi de 2,5 lei de persoana pe luna, dar nu mai mult de 10 lei pe gospodarie”.

Sursa: Ziarul de Bacau

Close Search Window